Supplementen

Gepubliceerd op 18 juni 2024 om 16:30

Voedingssupplement als aanvulling 

Voedingssupplementen zijn een goede aanvulling op jouw eetpatroon, ook wanneer jouw eetpatroon al volwaardig is volgens de 80/20 balans. Een voedingssupplement is geen vervanging van gezonde voeding maar een aanvulling voor jouw gezondheid.

Het is dus belangrijk om naast supplementen een gezonde leefstijl met voldoende gezonde en gevarieerde voeding en beweging te hanteren. Op deze manier maak je optimaal gebruik van de vitaminen en mineralen die jouw lichaam nodig heeft. 

 

Welke supplementen een aanvulling voor jou zijn, hangt af van het doel dat je wilt bereiken, het voedingspatroon wat je hanteert en je leeftijd en geslacht. Daarnaast zijn er speciale groepen die extra voedingssupplementen nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan zwangere vrouwen, jonge kinderen of ouderen.

 

De meeste vitaminen en mineralen haal je uit voeding vandaan, het is dus goed om te kijken welke supplementen nodig zijn. Het is daarom ook niet raadzaam om een multivitamine te nemen. Van veel vitamine en mineralen krijg je namelijk al voldoende binnen. In de meeste gevallen worden de extra vitaminen en mineralen die je dan opneemt weer via het lichaam verlaten. Maar kan het ook zorgen voor klachten, wanneer je van bepaalde vitamine en mineralen te veel binnen krijgt. Kijk dus altijd gericht naar welke supplementen jij nodig hebt.

 

Vitaminen en mineralen

Er zijn heel veel verschillende soorten voedingssupplementen verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan vitamine C, vitamine D, magnesium, zink, selenium, ijzer, vitamine B12, omega 3, calcium. Voedingssupplementen zijn verkrijgbaar in pilvorm, poeders, drankjes. En dragen onder andere bij aan meer energie, een betere nachtrust, betere weerstand, minder vage klachten, een betere stoelgang, meer concentratie, sterke botten/tanden,  normale werking van spieren, een heldere geest, meer concentratie, minder prikkelbaarheid. Zoals ik al schreef zijn er bepaalde groepen waarbij voedingssupplementen dagelijks wordt aanbevolen..

 

Vitamine D wordt bijvoorbeeld aanbevolen bij:

  • Vrouwen boven de 50 jaar
  • Mannen boven de 70 jaar
  • Jonge kinderen
  • Mensen met een donkere huidskleur
  • Mensen die weinig buiten komen

 

Vitamine B12 wordt aanbevolen bij:

  • Vegetariërs 
  • Veganisten

 

Omega 3 wordt aanbevolen bij:

  • Mensen die geen vis eten/lusten
  • Vegetarisch/veganistisch eten
  • Bij een vis-schaaldieren allergie

 

 

Wat neem ik zelf?

Ik neem dagelijks een basis aan supplementen in. Dat is vitamine C, omega 3, vitamine D en magnesium. Daarnaast eet ik ook voldoende en gevarieerde voeding en beweeg ik dagelijks.

 

In de herfst en winter neem ik weer een hogere dosering vitamine D (lees de blog over winterdepressie hier) dan in het voorjaar en de zomer. Maar in periodes slik ik bijvoorbeeld ook extra ijzer, vitamine b12 en probiotica.

Tijdens mijn burn-out (lees de blog hier), nam ik nog extra supplementen zoals de Green Juice van Nutribites, selenium en zink, vitamine B complex en Gaba.


Met de kortingscode: dsvanbochem15 krijg jij 15% korting op supplementen in de webshop van Nutribites. 

 

Etiket

Het is altijd verstandig om het etiket van het supplement te lezen. Bestel geen supplementen via buitenlandse websites, hierin kunnen verboden stoffen zitten. De NVWA houdt alleen toezicht op producten van Nederlandse webshops. Op buitenlandse webshops wordt geen toezicht gehouden. Let er op dat het etiket Nederlandstalig is. Daarnaast moet op het etiket altijd een advies staan over de dosering en het gebruik, volg dit advies op en neem nooit meer dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

 

Ik hoop dat jij door middel van deze blog wat wijzer bent geworden over het gebruik van voedingssupplementen. 

 

Het is altijd goed om zelf onderzoek te doen naar supplementen en informatie/advies te vragen over het gebruik van supplementen. Twijfel jij of je een te kort aan een vitaminen/mineralen hebt? De huisarts kan via een bloedonderzoek er achter komen of je te kort komt aan bepaalde vitaminen/mineralen. Let op: een supplement is nooit een vervanging van voeding en een gezonde leefstijl.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.